Vic van de Reijt

© Bob Bronshoff

Vic van de Reijt (1950) stelde De ultieme Brel-discografie samen. Hij is ex-uitgever en publicist op het terrein van literatuur en muziek. Hij verzorgde, samen met Lidewijde Paris, de Brieven-editie van Willem Elsschot en schreef diens biografie: Elsschot. Leven en werken van Alfons De Ridder. Samen met Bob Polak is hij oprichter en redacteur van het cultureel-satirische tijdschrift De God van Nederland. Tevens is hij voorzitter van Het Heen- en Weerschap, de stichting die de auteursrechten van Drs. P beheert.

Editie 52 - 19 mei 2024

De Elsschottianen. Nazaten, vrienden en bewonderaars over Willem Elsschot

Elsschot. Leven en werken van Alfons De Ridder

Vic van de Reijt kreeg toegang tot het zakelijke archief van Alfons De Ridder, dat bewaard was gebleven in een vochtige Antwerpse kelder. De ontdekkingen die hij daarin deed vormen het hart van de eerste biografie die recht doet aan de schrijver én de zakenman. En dan blijkt dat de zachtmoedige Frans Laarmans het in de praktijk vaak tegen de harde mijnheer Boorman moest afleggen; Elsschots literaire werk kan worden gezien als een vorm van boetedoening voor zijn zakelijk handelen.
Met zijn biografie brengt Van de Reijt een hommage aan een auteur die stilistische beknoptheid hoog in zijn vaandel had staan. Daarnaast schetst hij een geschiedenis van een periode waarin de emancipatie van Vlaanderen haar beslag kreeg, want ook daarin speelde De Ridder alias Elsschot een belangrijke rol.

Leve onze goede Czaar! Het tweede Drs. P Jaar- en bewaarboek

Over Heinz Polzer alias Drs. P raak je niet uitgepraat. Dat blijkt wel uit dit vervolg op het enthousiast ontvangen Drs. P Jaar- en Bewaarboek. Ook nu weer komen P-kenners als Vic van de Reijt, Ivo de Wijs en biograaf Michèl de Jong aan het woord over leven en werk van de doctorandus. We vernemen onbekende details over zijn jeugd. Ringo Maurer gaat in op het personage Geo Staad, een vroeg alter ego van Polzer.
Leve onze goede Czaar! bevat herinneringen van vrienden en vakgenoten, maar ook beschouwingen over Drs. P als taalvirtuoos, als muzikant en als ‘kindervriend’. Verrassend is het verhaal over zijn omstreden vrouw Mieke. De doctorandus komt zelf aan het woord in interviews over zijn schooltijd in Utrecht, over het reclamevak, en over ouderdom en dood.
Zo wordt een caleidoscopisch beeld geschetst van een unieke figuur. Geen P-liefhebber zal dit willen missen!

Drs. P (H.H. Polzer) (1919, Zwitserland), geïmmigreerd in 1922, afgestudeerd in 1950 (bedrijfseconomie Rotterdam), werkzaam in researchbureau, encyclop. en recl. (o.a. Indonesië). Geh., schreef, trad op. Woonde in Amsterdam, alwaar overleden in 2015.

De ontdekking van Elsschot

In De ontdekking van Elsschot bundelt Vic van de Reijt, Elsschottiaan en biograaf, veertig verhalen over de schrijver en zakenman Alfons De Ridder. Hij speurde alle interviews met Elsschot op en citeert markante uitspraken. Hij ontdekte onbekende teksten en veegt op vrolijke wijze de vloer aan met collega-onderzoekers. En hij vertelt de geschiedenis van de mosterdgedichten die De Ridder schreef voor de Gentse firma Tierenteyn. De ontdekking van Willem Elsschot is een ideale introductie tot het werk van de schrijver. Voor de gewone liefhebber bevat het talloze details die in de biografie niet aan de orde kwamen.

Brel in Nederland

Jacques Brel is alive and well en leeft voort in … Nederland. Ter ere van zijn veertigste sterfdag verscheen dit boek met lp, cd en twee dvd’s. Brel in Nederland verhaalt over de bijzondere haat-liefdeverhouding van Jacques Brel met Nederland. We volgen de wereldberoemde zanger van zijn eerste optreden in Haarlem tot en met zijn laatste, toen hij met een kwaaie kop en een kaas op schoot wegreed uit Bergen.

 

In samenwerking met: Henk van Gelder (1946), journalist, schrijft voor NRC Handelsblad en de VARA Gids. Hij heeft tientallen boeken op zijn naam staan, onder meer over Simon Carmiggelt, Adèle Bloemendaal en Joop van den Ende.