Johan Swinnen

© Jimmy Kets

Johan Swinnen (Tienen, 1954) is auteur van een omvangrijk kunsthistorisch en essayistisch oeuvre, waarvoor hij zowel in binnen- als buitenland werd onderscheiden. Hij publiceerde monografieën, essays, kunstkritiek, een kinderboek en een handboek over fotoarchieven. Oprichter en voormalig directeur van het HISK en emeritus-hoogleraar aan de School of Arts van de AP Hogeschool Antwerpen. Hij doceerde aan de VUB en de Sorbonne en gaf wereldwijd lezingen aan universiteiten. Hij is visiting professor aan ULL en Het Plantin Instituut voor Typografie. Hij is voorzitter van Toneelhuis en VIAA en vervult bestuursfuncties bij VAF, deBuren en Muntpunt. Hij woont in Antwerpen, waar hij werkt aan zijn tweede roman.

Happening. De Aanslag In De Inno

Happening, het eerste literaire werk van Johan Swinnen, stort de lezer in een spannende zoektocht naar gerechtigheid in zijn familie en in de politiek. Swinnen schrijft woedend, maar tegelijkertijd charmant over de brand van de Inno en zijn lot als dertienjarige wees. Hij schrijft over liefde en haat, goed en kwaad en zoekt een antwoord op de grenzen van een extreem-links engagement. Swinnen onderzoekt de schuldvraag van geradicaliseerde jongeren die op een maandagmorgen met drie brandbommen afrekenen met 323 onschuldige burgers tijdens de ‘US Parade at Innovation’.
Zeldzaam heeft ons land een romandebuut als Happening gezien met zo veel twist dat leest als een fysieke ervaring. Het verhaal begint in het Limburgs dorpje Loxberg, gevolgd door de beschrijving van de apocalyps in Brussel, het politiek asiel van de bezielster in Steinbach om bloedspannend te eindigen in de Europese gemeente Schengen. De roman gaat over de valstrik van een politiek engagement dat kan leiden tot een persoonlijk drama dat de daders een leven lang meedragen.
Happening pakt de lezer, laat hem niet los, doorprikt de mythe van de CEO van de Innovation, de Brandweercommandant en de Procureur-Generaal van het Parket van een brandje of een kortsluiting, maar gaat rechtstreeks, scherp en zonder schroom naar de echte aanleiding: een aanslag op de Inno door de Brusselse Communeleden Ché.
Fascinerend hoe de geschiedenis van de jaren zestig terug tot leven komt langs het pad dat Swinnen bewandelt, intelligent en duizelingwekkend opgebouwd.
Happening is gedurfd en controversieel, het is een moedig boek in het maatschappelijk debat, en bijzonder actueel door de IS-aanslagen een halve eeuw later in Brussel, Nice, Berlijn, Parijs en elders. Swinnen toont aan hoe justitie een schandvlek blijft voor onze democratie.