Dimitri Casteleyn
© Stephan Vanfleteren
Dimitri Casteleyn (1966) schrijft proza en poëzie en is televisiemaker. In totaal werden van zijn vijf boeken meer dan 25.000 exemplaren verkocht, in vier verschillende talen. In 2016 verscheen zijn roman Witte warmte en in 2017 zijn tweede dichtbundel Vanwaar kom je beeld.
Het feest
Hoe ver ga je om het verleden recht te zetten? Maurits Matthys organiseert een feest voor zijn vijftigste verjaardag, in het kasteel waar hij woont. Een exclusief feest, met een select gezelschap van vijf mensen uit zijn schooltijd. Ze zijn verbaasd van Maurits te horen, want ze hebben zijn schooltijd tot een levende hel gemaakt.
Pagina na pagina ontvouwt zich het meesterplan van Maurits, maar al snel begint zijn plan scheuren te vertonen. Zijn gasten zijn onberekenbaar en zijn geheugen is misschien niet zo betrouwbaar als hij dacht.
Het feest is een tumultueuze roman over wraak en vergiffenis, status en macht, schuld en succes, en trauma en catharsis. Het is een boek dat je opslokt, maar ook de belangrijke vragen niet uit de weg gaat. Een onvergetelijke leeservaring.
Vanwaar kom je beeld
In Vanwaar kom je beeld filosofeert Dimitri Casteleyn over de raakvlakken tussen identiteit en imago, tussen zijn en schijn, tussen wij en de Ander. Soepele, sarcastische en strijdvaardige poëzie. Gedichten met een heel eigen geluid en toon, die vaak verrassen.
Witte warmte
Victor Sluis is een bevlogen professor aan een gerenommeerde universiteit. Een hoogst intellectueel en beredeneerd man die de stap zet naar het ondernemerschap en zijn kans schoon ziet om snel rijk te worden. Zijn dochter Eline, enig kind, ontdekt pas hoe beschermend ze is opgevoed, wanneer ze psychologie gaat studeren en op kot gaat. Terwijl een eerste liefde Eline dichter bij het echte leven brengt, maakt haar vader een keuze die hun toekomst voorgoed verandert… Witte warmte is een spannend verhaal over de vertroebelde relatie tussen een vader en een dochter die één ding gemeen hebben: hun passionele zoektocht naar vrijheid.
Vanwaar kom je beeld
Gerard en Malila vormen samen een koppel en krijgen een zoon: Kaspar, maar volgen allebei hun eigen agenda. Gerard, professor genetica en virologie aan de universiteit van Leuven, houdt er heel aparte ideeën op na en voedt Kaspar op in een atoomschuilkelder op de grens tussen Nederland en België, ver weg van de samenleving boven. Zijn illegale Afrikaanse vriendin Malila moet mee ondergronds, verzet zich waar ze kan maar moet het onderspit delven. Voor de zestiende verjaardag van Kaspar gebeurt iets onmogelijks dat een wending geeft aan al hun verdere levens.
De Verjaardag stelt de vraag hoever je kunt gaan in de liefde voor je kind en waar de grenzen liggen van het toelaatbare als het op overtuiging aankomt. In soepel proza schotelt Dimitri Casteleyn de lezer een spannend verhaal voor dat zich afspeelt tussen het einde van de vorige en het begin van deze eeuw.