Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   
 
 

Auteur | Bart Van Loo

 

Bart Van Loo (°1973) heeft de voorbije jaren een fameuze reputatie verworven als francofiel, spreker en auteur. Na het geprezen 'Parijs retour. Literaire reisgids voor Frankrijk' (2006) vormt 'Als kok in Frankrijk. Literaire recepten. Culinaire verhalen' (2008) het tweede deel van zijn eigenzinnige Frankrijktrilogie. In 2010 verscheen het derde deel, 'O vermiljoenen spleet!'.

 

Parijs retour. Literaire reisgids voor Frankrijk

Lezen is reizen in je hoofd. Je kunt ook, zoals Bart Van Loo, de daad bij het woord voegen en reizen in de voetsporen van je geliefde schrijvers. Van Loo zocht de plekken op waar de allergrootste Franse negentiende-eeuwse auteurs leefden en werkten, maar ook de plaatsen die we met hun romans in de hand vandaag nog kunnen bezoeken. Zijn reis- en leesavonturen wekken het literaire verleden weer tot leven.

Tienduizenden bladzijden en duizenden kilometers later verschijnt nu 'Parijs retour'. In deze literaire reisgids zoekt Van Loo naar sporen van de allergrootsten. Victor Hugo, Alexandre Dumas père, George Sand, Honoré de Balzac, Emile Zola, Alphonse Daudet, Guy de Maupassant en Gustave Flaubert brachten hem in de meest diverse uithoeken van Frankrijk. Uiteraard begint en eindigt alles in Parijs, de enige echte literaire hoofdstad van de negentiende eeuw. 'Parijs retour' is een boek om te lezen én om te gebruiken. Het boek bevat een schat aan informatie en unieke tips aan de hand waarvan u Frankrijk op een alternatieve wijze kunt doorkruisen. Met 'Parijs retour' wordt lezen weer een echt avontuur.

Parijs retour' won de Groene Waterman Publieksprijs 2006, wist een plaatsje te bemachtigen in het NRC-overzicht van de beste boeken van 2006 en is momenteel toe aan zijn derde druk.


 

Elsschot, Antwerpen & Coraline

Bart Van Loo is dol op Franse literatuur. In Parijs stuit hij tegelijkertijd op een vertaling van Villa des Roses en een mysterieuze Parisienne, Coraline. Die dubbele ontmoeting vormt het begin van een spannende zoektocht naar het antwoord op enkele prangende vragen. Hoeveel weegt het Verzameld werk van Willem Elsschot? Heeft de peetvader van de Vlaamse roman werkelijk plagiaat gepleegd? Is dit boek een liefdesverhaal of een literaire wandeling? Vinden de twee helden wat ze zoeken in de straten van het huidige Antwerpen? En vooral: wie is Coraline?

In 'Elsschot, Antwerpen en Coraline' schetst Bart Van Loo een verrassend portret van de gevierde auteur van 'Kaas' en bekijkt hij Antwerpen door een Franse bril. Fotograaf Alain Giebens maakt er een onweerstaanbaar beau livre van.

 

 

De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van deze vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars.

Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden gelijktijdig onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden. Bart Van Loos even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een wervelende cultuurgeschiedenis. Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen. Als geen ander weet Van Loo bevlogenheid, humor en kennis van zaken te combineren.