Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Joseph Roth

 

Joseph Roth (1894-1939) was een Joods-Oostenrijks schrijver en journalist. Hij groeide op in Brody in Galicië. Hij heeft zijn vader nooit gekend. In 1916 nam hij vrijwillig dienst in het Oostenrijks-Hongaarse leger. Vanaf 1920 werkte hij als journalist voor de Neue Berliner Zeitung, en later voor Franfurter Zeitung. Ontvluchtte in 1933 Duitsland, waar zijn boeken verboden werden. Hij bezocht tientallen steden en kreeg in 1938 een hartaanval en stierf in 1939 in het armenhospitaal Neckar.

 

 

 

Beschaafden in het land der barbaren

Van 2014 tot en met 2019 verschenen bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen de nooit eerder vertaalde reisreportages van Joseph Roth. Joseph Roth was naast schrijver van beroemde romans als Radetzkymars en Hotel Savoy ook een rusteloze journalist die als een razende reporter door Europa trok na de Eerste Wereldoorlog, een tijd waarin het gistte van spanningen en conflicten tussen staten en binnen landen. Roth zag het, en schreef erover, in een ongelooflijke taal, die door Els Snick weergaloos is vertaald.

Hotelmens

Joseph Roth leefde uit zijn koffers. De beroemde schrijver van Radetzkymars, Jog en Hotel Savoy reisde aanvankelijk veel voor zijn werk als journalist, later wilde hij niets anders dan het hotelleven. ‘Huizen zijn om in te sterven’, vond hij. Hij sloot vriendschap met portiers, receptionisten, kamermeisjes en koks en portretteerde hen ik krantenreportages en romans. In Roths stukken is hij te volgen van buitenstaander en observator in de hotellobby, tot gast in betere en soms heel luxueuze hotels, en ten slotte als haveloze emigrant in een kamertje boven een Parijs ‘café.