Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Marc Reugebrink

 

Marc Reugebrink (1960, Goor NL) is schrijver, dichter en essayist. Hij werd geboren in Nederland, maar woont en werkt al jaren in Gent. Zijn werk is meerdere malen genomineerd en bekroond. Zijn derde roman, Het grote Uitstel, won in 2008 De Gouden Uil, stond op de shortlist van de AKO literatuurprijs en werd genomineerd voor De Inktaap en de Gerard Walschapprijs. Daarna volgende onder meer het bekroonde essay Het geluk van de kunst en de romans Menens en Het Belgisch huwelijk. Reugebrink blogt op reugebrink.skynetblogs.be.

 

Het grote uitstel

Daniël Winfried Rega is in- en ingelukkig. Ook in de provincie woedt de Koude Oorlog volop. Jonge mannen nemen een abonnement op de permanente revolutie, geven zich over aan een niet-aflatend cafébezoek en trachten de wereld te veranderen in de armen van een meisje. Rega nestelt zich in het status-quo en kiest, te midden van steeds duurdere woorden en grotere veranderingen, voor een wereldschokkende overzichtelijkheid. Tot het leven hem links en rechts inhaalt.

 

Huis van de zalmen

Na een discussie met zijn chef-kok over de smaak van wilde versus gekweekte zalm besluit Marcel, eigenaar van restaurant L'Ange perdu, op onderzoek uit te gaan. Hij reist naar Noorwegen om een zalmkwekerij te bezoeken. Tijdens zijn verblijf daar hoort hij dat zijn moeder is overleden. Bij het opruimen van haar flat beseft hij met een schok dat zijn moeder, tegen wie hij zich altijd had afgezet, de enige is die hem kan helpen te ontdekken wie hij zelf is. En dat hij haar nauwelijks kent. Hij moet haar met huid en haar verzinnen om zichzelf een verleden te verschaffen. Intussen zet zijn ambitieuze chef-kok het restaurant naar zijn hand. Met alle gevolgen van dien.