Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

© Bert Nienhuis

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | David Pefko

 

David Pefko (1983) debuteerde in Tirade en publiceerde in verschillende andere literaire tijdschriften. Op zijn website plaatst hij regelmatig nieuwe verhalen. Hij woont afwisselend in Amsterdam en Athene. Het Voorseizoen werd bekroond met De Gouden Boekenuil 2012.

 

Het voorseizoen

Het voorseizoen is een roman over de onbereikbaarheid van het goede. De hoofdpersoon is Steve Mellors, een politierechercheur in Leicester die lijdt onder zijn kaalheid en de omvang van zijn buik, die teveel drinkt en pillen neemt, die sudoku’s oplost op de wc, elke avond porno kijkt en op hetzelfde moment treurt om zijn ex-vrouw die ervandoor ging met een siergootspecialist. Hij wordt hevig verliefd op een prostituee met de naam Anca en is lichtelijk geobsedeerd door Travis Bickle uit de film Taxi Driver. Hij wil Anca redden zoals Travis Iris redde.

Daar komen de vliegen

Wat hebben de onvoorspelbare ups-and-downs in de aandelenmarkt, een bejaarde ex-ijskastenkoning met twijfels, een naderende beurscrash, vier Koreanen met allemaal dezelfde voornaam, Coney Island, een Chileense chauffeur met de naam Eduardo, een hondje dat net zijn Barkmitzwa heeft gevierd, een zonovergoten appartement aan 5th Avenue, Lorazepam, een kniezende diamanthandelaar, een beurshandelaar uit Kentucky die in New York zijn weg niet kan vinden, tien rijpe ananassen, een geniale wiskundige die Wall Street verkoos boven de wetenschap, matzeballensoep en een familie bestaande uit een man met lobbige hamsterwangen die op zijn privérekening een saldo van miljarden heeft staan, een kapitale kunstcollectie bezit en soms stiekem testritten maakt in sportauto's die hij makkelijk kan betalen maar nooit zal kopen, zijn vrouw die liefdadigheid en geld doneren tot een hoger plan heeft getild en dan natuurlijk hun zoon niet te vergeten, die het syndroom van Down heeft, in hemelsnaam met elkaar te maken?