Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Simone Lenaerts

 

Simone Lenaerts (°1947) was onderwijzeres en bezocht als moreel consulent jarenlang diverse strafinrichtingen. Zij is nauw betrokken bij de activiteiten en de tentoonstellingen van haar man, de kunstenaar Jan Vanriet. Voor de BBL-galerie te Antwerpen organiseerde zij exposities van Breyten Breytenbach, René Magritte, Marcel Broodthaers en vele anderen. In opdracht van Walter Tillemans vertaalde zij het toneelstuk 'Teibele en haar demon' van Isaac Bashevis Singer.

Ze won in 2009 de Vlaamse Debuutprijs met haar roman Zeewater is zout, zeggen ze. Ook haar tweede roman, Spinnenverdriet, werd enthousiast ontvangen.
De Volkskrant over Zeewater is zout, zeggen ze: ‘Het zijn vooral de vele details, de fraaie beelden en de snedige Vlaamse dialogen die Lenaerts zo uit haar mouw lijkt te schudden, die de roman zijn glans verlenen.’

 

Zeewater is zout, zeggen ze

'Zeewater is zout, zeggen ze' is het verhaal van een Antwerpse familie in de jaren vijftig. De Koude Oorlog woedt. Het katholicisme zet de toon. Raymond is overtuigd communist en antiklerikaal. Zijn vrouw Rika deelt die visie niet. Zij droomt van glamour en van hartstocht in haar leven. Hun dochter Rosa ervaart en ondergaat de huiselijke spanningen zeer bewust. Ze is onafgebroken op haar hoede voor de wisselende stemmingen in huis en weet zich staande te houden zonder openlijk partij te kiezen. Haar fantasie is haar houvast. Ze geniet van de verhalen die haar onderwijzer op school vertelt, en raakt gefascineerd door de mystieke kanten van het katholieke geloof. Niets kan echter voorkomen dat het gezin langzaam uiteenvalt.

 

De onvervangbare

Robbie Raveschot maakt als acteur deel uit van een eigenzinnig gezelschap. Op zoek naar repertoire stuit hij op het verhaal van ingenieur Kurt Gerstein, een SS’er met een complexe persoonlijkheid, die de orders gaf tot het leveren van zyklon B aan de vernietigingskampen. Tegelijkertijd ontdekt Robbie het verborgen verleden van zijn grootmoeder. Op voorwaarde dat het tussen hen blijft, vertelt ze hem over haar leven. Over haar eerste man Isidoor. Hoe ze als schipperskoppel in het verzet zaten, verklikt werden en opgepakt. Over haar helletocht langs gevangenissen, tuchthuizen, en hoe ze uiteindelijk in een kamp terechtkomt, dat ze op wilskracht overleeft. De geschiedenis die ze niet mocht doorvertellen van haar dochter, Robbie’s overspannen moeder.