Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Karel Joos

 

Karel Joos (1969) is partner bij de internationale lobby- en communicatiegroep Interel en gaf beleidsadvies aan bedrijven, overheden en politici. In 2010 werd zijn novelle Zarre en zichzelf bekroond met de Capgemini Bedrijfsliteratuurprijs. In 2014 verscheen zijn romandebuut Onder druk over een man die verloren loopt tussen passie en ambitie.

 

Zarre en zichzelf. Een eenzijdig verhaal

De laatste veldoefening voor een groep jonge officieren op de pionierschool is begonnen. Pas daarna kunnen ze naar hun bataljons vertrekken. Diep in de winterse bossen aan de oevers van de Fuik wordt een jarenlange vriendschap op de proef gesteld. Als twee werknemers van een ingenieursbureau met hun delicate opdracht arriveren op een overzees eiland, weten ze niet dat er carrières op het spel staan. De plotse liefde dwingt hen om stelling te nemen. Zarre en zichzelf verweeft op een bijna hypnotiserende manier schijn en zijn van twee besloten milieus die, hoe verschillend ook, in heel wat opzichten samen lijken te vallen. In dit meesterlijk gecomponeerde en stilistisch uitgepuurde verhaal beheersen jaloezie, rechtvaardigheid en de zoektocht naar vervulling het dubbel spel van vrienden en minnaars, verstrikt in de motieven van hun keuzes. Een indringende en soms melancholische leeservaring.

Onder druk

Berlijn, 2016. Nico is een visionair stadsarchitect en kunsthandelaar. Zijn echtgenote Marianne kan er nog net bij. Wanneer de lokroep van de nieuwe burgemeester Antonia Decker hem betovert, moet Nico keuzes maken. En wat met Zina, de Libanese schoonheid wier leven hij zomaar is binnengewandeld? Kiezen is verliezen - maar dat heeft Nico nooit geloofd. In Onder druk loopt een man verloren tussen passie en ambitie. Hij hoopt, twijfelt en probeert waarheid en bedrog uit elkaar te houden, voor zichzelf en voor anderen.

Het ochtendland

Thomas Triepke wil niet naar Singapore. Hij wil ook niet langer de mobieltjes van de toekomst ontwerpen en besluit dat het tijd is voor een pauze, met of zonder de zegen van zijn echtgenote Sarah. Zij is niet langer gelukkig in Berlijn, tobt over haar huwelijk en probeert een zenuwinzinking achter zich te laten. Terwijl Thomas in de ban raakt van een groep activisten besluit Sarah haar yogasessies in te ruilen voor thaiboksen. Het gezin drijft steeds verder uiteen, terwijl Sarah beseft dat Thomas opnieuw de man wordt aan wie ze ooit haar hart verloor. Zelfs hun tienerzonen vinden hem weer leuk. En dan ontmoet ze Chop.