Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag | 16-12-2007

 
 

Auteur | Alan Greenspan

 

Alan Greenspan (°1926) werkte een aantal jaren als professioneel klarinettist voordat hij zich specialiseerde in de economie. In 1954 begon hij een economisch adviesbedrijf. Van 1974 tot 1977 was hij de voorzitter van de Council of Economic Advisers onder president Ford. In 1987 benoemde president Reagan hem tot voorzitter van de Federal Reserve Board, een positie die hij bekleedde tot zijn pensioen in 2006.

 

Een turbulente tijd. Een leven in dienst van de economie

De persoonlijke en intellectuele erfenis van de invloedrijkste man in de commandotoren van de wereldeconomie

Meteen na de aanslagen van 11 september 2001 nam Alan Greenspan deel aan een uiterst geheime poging de wereldeconomie voor ineenstorting te behoeden. Er was alle reden het ergste te vrezen: zo waren we bij de beurscrash van oktober 1987 veel dichter bij een totale wereldwijde financiële paniek dan men weet. Maar na 11 september gebeurde er niets. Toen besefte Greenspan eens te meer dat we in een nieuwe wereld leven - de wereld van een globale, kapitalistische economie met enorme nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. In 'Een turbulente tijd', het fascinerende levensverhaal van Alan Greenspan, geeft hij zich, met al zijn kennis en ervaring, rekenschap van die nieuwe wereld: welke ontwikkelingen ons hier hebben gebracht, wat we nu doormaken, en wat ons nog te wachten staat.

 

Alan Greenspan schreef zijn levensverhaal allereerst om recht te doen aan de bijzondere en veelzijdige geschiedenis die hij meemaakte en mede heeft vormgegeven. Maar meer nog maakt hij de lezer deelgenoot van zijn inzichten in de onderliggende dynamiek die de loop van de gebeurtenissen bepaalt. Greenspan werpt nieuw licht op de algemene principes van economische groei, gaat in op de specifieke omstandigheden in de belangrijkste landen en regio’s ter wereld, en legt uit wat de trends in de verdere globalisering zullen zijn.