Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Matthijs de Ridder

 

Matthijs de Ridder (1979) is schrijver en criticus. In zijn literaire werk gaat hij op zoek naar creatieve manieren om het verhaal van onze tijd te vertellen. Rebelse Ritmes (2012) is een swingende cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw. De eeuw van Charlie Chaplin (2017) vertelt het verhaal van diezelfde twintigste eeuw, gezien door de lens van een filmicoon. In 2021 publiceerde hij Boem Paukeslag, een spannende verkenning van Paul van Ostaijens meesterwerk Bezette stad. In april verschijnt zijn monumentale biografie van Paul van Ostaijen. Sinds een aantal jaar is hij bovendien voorzitter van de Vlaamse Auteursvereniging.

 

 

 

Paul Van Ostaijen - De dichter die de wereld wilde veranderen

Zijn leven was in een flits voorbij maar zijn werk blijft tot de verbeelding spreken. Paul van Ostaijen joeg haast in zijn eentje de Nederlandse literatuur de twintigste eeuw binnen. Ieder genre dat hij aanpakte probeerde hij opnieuw uit te vinden. Matthijs de Ridder schreef de eerst volwaardige biografie van de modernistische meester.

De aftocht

Eind oktober 1918 trok Paul van Ostaijen weg uit Antwerpen. De aftocht van het Duitse leger betekende ook zijn aftocht uit België, waar het hem net te heet onder de voeten was geworden. In 1921 dacht hij terug aan die tijd en schreef hij zijn avant-gardistische meesterwerk Bezette Stad, met ‘De Aftocht’ als indrukwekkend slotgedicht. Nu de wereld de aftocht uit de eerste coronacrisis meemaakt, stellen we ons dezelfde vragen als Van Ostaijen toen. Wat volgt er op deze crisis? De bevrijding? Een revolutie? Een terugkeer naar het oude ‘normaal’ of naar een nieuw abnormaal? Nadat in de bloemlezing Besmette Stad 65 Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een actueel artistiek antwoord gaven op Bezette Stad, maken we 100 jaar na verschijning van die laatste bundel de cirkel rond. Met Van Ostaijen op zak trekken we voor het laatste hoofdstuk van het project naar het Duitse taalgebied, daar waar Bezette Stad ooit ontstond. De bloemlezing De Aftocht bevat 35 spannende en uiteenlopende bijdragen van Nederlandstalige én Duitstalige kunstenaars.