Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Geertrui Daem

 

Geertrui Daem (°1952) is (toneel)schrijver, theatermaker en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1992 met de verhalenbundel 'Boniface', waarvoor ze de Vlaamse debuutprijs ontving en de Nederlandse Van der Hoogtprijs. Haar verhalenbundel 'Een vader voor Elisabeth' werd in 1995 genomineerd voor de Ako literatuurprijs en haar roman 'Koud' in 2002 voor de Libris Literatuurprijs.

 

De personages van Geertrui Daem spreken in een prachtig ongepolijst Vlaams, in een vonkende stijl. In 2006 werd Daems roman 'Olympia' bekroond met de Louis Paul Boonprijs; de schrijfster is in het verleden al veelvuldig met de Vlaamse grootmeester vergeleken.

 

Ik bemin u bovenal

Met 'Ik bemin u bovenal' keert de Vlaamse schrijfster Geertrui Daem terug naar haar eerste liefde: het korte verhaal. In vijf aangenaam losjes met elkaar verweven verhalen loert ze door een vergrootglas naar haar personages, naar hun dagelijks leven met hoge verwachtingen en schrijnende teleurstellingen. Zo weigert een nukkige, gepensioneerde slager zijn winkel te verkopen aan de naastgelegen vleesfabriek, ontdekt een vrijgezel de mogelijkheden van internet en smoort een jonge vrouw haar kind in onvoorwaardelijke moederliefde. De verhalen tonen elk voor zich hoe een kleine onvolkomenheid of schijnbare futiliteit kan escaleren in een onafwendbaar, soms hilarisch drama.

 

De bedlegerige

De ochtend van 10 oktober 1957, de dag waarop de brand in Europa’s eerste kerncentrale te Windscale wordt ontdekt, blijft Baziel Cleemput verlamd op bed liggen. Hij is overgeleverd aan de zorgen van zijn dominante moeder, die alles, tot en met de intieme details, wil weten over haar zoon. Wanneer door Baziels toedoen in het bedevaartsoord Lourdes bij Oostakker een mirakel gebeurt, wordt hij tot halve heilige gebombardeerd.
n over mensen die meer van het leven verwachten dan ze krijgen. Eerder verschenen de roman Olympia (2006) en Koud (2001, genomineerd voor de Libris Literatuurprijs).