Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Hugo Claus

 

Hugo Claus (1929). Toen Hugo Claus per keizersnede werd geboren kwam zijn vader toeterend bij het ziekenhuis voorbijrijden om de aandacht van de dokters op zijn Chenard Walker te vestigen, een automobiel van het type waarin Al Capone rondreed. ‘Als ik me melancholiek voel, schrijf ik dat op rekening van mijn moeder, die me niet eens normaal ter wereld kon brengen’ zei de zoon daar later over. Hij zou erover dichten: 'Mijn moeder laat haar vrucht – haar prooi – niet los. Men moet haar zoeken’.

 

De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus

Het archief van Hugo Claus is een schatkamer van grote literaire en historische waarde, die een bijzonder licht werpt op de verbeelding en het vakmanschap van de grote meester. Hierin bevinden zich manuscripten van vroege en latere werken, maar ook aanzetten tot nooit voltooid werk, zoals een titel waarover Claus op late leeftijd hardop droomde: 'De wolken'.

In het karton verpakt zitten ook veel andere dromen: schetsen, schema's en notities die hij maakte bij zijn romans, films, theaterstukken en gedichten, soms verluchtigd met eigen tekeningen. Ook bevat het archief correspondentie met kunstenaars die zijn pad kruisten, agenda's en dagboeken.

Uit deze papieren nalatenschap maakte weduwe Veerle Claus samen met journalist en schrijver Mark Schaevers een schitterende selectie. 'De wolken' is een indrukwekkend portret waarmee de grote Hugo Claus voor even weer springlevend wordt.

 

Omtrent Dedee

De familie Heylen houdt in de pastorie van een Vlaams dorp haar jaarlijkse herdenking van de dood van Moeder. Maar dit jaar ontstaan er op die plechtige dag wrijvingen en misverstanden die leiden tot een chaotisch feest. In een mengeling van seksualiteit en geweld nadert het uur van de waarheid. Een priester die onder druk van de omstandigheden zijn morele bijstand weigert en daardoor een catastrofe veroorzaakt, de ontroerende Nathalie, de burleske familieleden, de losgeslagen jongeman Claude – zij allen vormen het tableau vivant van een van de bekendste romans van Hugo Claus.