Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag | 17-08-2008

 
 

Auteur | Philippe Claudel

 

Philippe Claudel (°1962) schrijft internationaal succesvolle romans, scenario’s en verhalen. Zijn verhalen werden onderscheiden met de Prix Goncourt. Voor het inmiddeld verfilmde 'Grijze zielen' ontving hij de prestigieuse Prix Renaudot en de Grand Prix des Lettrices de Elle, en voor 'Zonder mij' de Prix du Roman France Télèvision. Voor 'Het kleine meisje van meneer Linh' won hij de Euregio Literaturpreis. Recentelijk verscheen ook zijn eerste kinderboek: 'De wereld zonder kinderen'. 'Het verslag van Brodeck' is zijn nieuwste roman en werd genomineerd voor de Prix Goncourt.

 

Het kleine meisje van meneer Linh

 

'Meneer Linh luistert naar de stem van de dikke man, de stem die hem zo vertrouwd is, ook al zegt hij dingen die hij niet begrijpt. De stem van zijn vriend is diep en hees. Hij lijkt langs stenen en enorme rotsblokken te schuren, als een beek die van de berg afstroomt en in de vallei pas hoorbaar wordt, lacht, af en toe kreunt, en hardop praat. Een muziek die bij het hele leven hoort, bij de zachtheid én de scherpe kanten ervan.’

Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Zijn kamergenoten in het asielzoekerscentrum drijven de spot met zijn liefdevolle aandacht voor het kleine meisje. Meneer Linh voelt zich niet thuis in het vreemde land, tot hij op een dag meneer Bark ontmoet. Deze praat over zijn vrouw die kort daarvoor is overleden. Meneer Linh verstaat hem niet maar hij luistert, met zijn kleine meisje op schoot. De twee rouwende mannen vinden troost in elkaars gezelschap en er ontstaat een innige vriendschap die alle taalbarrières overstijgt.
Maar op een dag worden meneer Linh en zijn kleindochter plotseling overgeplaatst naar een gesloten inrichting, elders in de stad. Hoe moet hij nu zijn vriend terugvinden? Met gevaar voor eigen leven onderneemt hij een ontsnappingspoging, die uitmondt in een dramatische ontknoping.